10 ONDERWERPEN DIE JE KAN FOTOGRAFEREN IN SEPTEMBER

In september zijn er zoveel prachtige dingen om te fotograferen! Het is een tijd van overgang, waarin de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst. De natuur krijgt een kleurrijke make-over en biedt een heleboel schilderachtige momenten om vast te leggen. Of je nu een gepassioneerde fotograaf bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe hobby, deze maand biedt talloze mogelijkheden om je creativiteit te uiten. Ontdek 10 adembenemende onderwerpen om vast te leggen tijdens deze betoverende maand!

1. Kleurrijke Herfstbladeren

September staat bekend om zijn betoverende kleurenpalet van oranje, geel en rood. Trek het bos in en fotografeer de adembenemende overgang van de zomer naar de herfst. Leg de warme tinten vast en experimenteer met close-ups en landschapsfotografie.

2. Dauwdruppels op Spinnenwebben

De vroege ochtenden in september brengen vaak dauwdruppels op spinnenwebben. Deze delicate druppels creëren prachtige fotomomenten. Ga op zoek naar spinnenwebben bedekt met dauw. Zorg ervoor dat je een macro-objectief gebruikt om de details van de druppels vast te leggen. Probeer verschillende hoeken en perspectieven uit om interessante composities te creëren. Let ook op de belichting, omdat het weerkaatsen van het zonlicht op de druppels voor een magisch effect kan zorgen. Neem de tijd en wees geduldig, want het vastleggen van dit natuurlijke fenomeen kan wat oefening en geduld vereisen.

3. Wolkenluchten en sfeervolle zonsopkomsten en zonsondergangen

Wolkenluchten in september zijn werkelijk spectaculair! Van zachte witte pluizen tot dramatische onweerswolken, de lucht biedt eindeloze mogelijkheden voor adembenemende foto's De septemberlucht is ook gevuld met magisch licht tijdens zonsopgang en zonsondergang. Sta vroeg op om de kleurrijke hemel te vangen en leg de silhouetten van bomen en landschappen vast. Bij zonsondergang kun je spelen met lange sluitertijden en prachtige reflecties in het water vastleggen.

4. Paddenstoelen

Als er 1 onderwerp is die niet mag ontbreken in deze top 10 dan zijn het wel paddenstoelen. Overal kom je ze tegen, in de tuin, park en natuurlijk in het bos. Ga op ontdekkingsreis en zoek naar verschillende soorten paddenstoelen met unieke kleuren en vormen. Als je paddenstoelen gaat fotograferen denk er dan aan dat  je respectvol bent voor de natuur en de omgeving waarin de paddenstoelen groeien. Raak de paddenstoelen niet aan of pluk ze niet, omdat dit hun leefomgeving kan verstoren en sommige paddenstoelen zijn giftig. Daarnaast is het handig om een statief te gebruiken om stabiele foto's te maken, vooral bij het fotograferen van close-ups. Ook kun je experimenteren met verschillende perspectieven en composities om unieke en interessante foto's te krijgen. Vergeet niet om te spelen met licht en schaduw om de details en texturen van de paddenstoelen goed naar voren te laten komen.

5. Regenbogen

In september heb je een geweldige kans om regenbogen te fotograferen. Met de overgang van de zomer naar de herfst zijn er vaak onvoorspelbare weersomstandigheden, waaronder regenbuien en opklaringen. Dit creëert de perfecte omstandigheden voor regenbogen. Let op de weersvoorspelling en ga naar buiten wanneer er kans is op regen en zonneschijn. Zoek naar een open plek met een goed zicht op de lucht. Gebruik een groothoeklens om de volledige boog vast te leggen en experimenteer met verschillende composities. Vergeet niet om ook te kijken naar secundaire regenbogen en dubbele regenbogen, die extra magie aan je foto's kunnen toevoegen. Blijf geduldig en geniet van het moment wanneer je die prachtige kleuren vastlegt!

6. Ochtendmist

In september is het een geweldig moment om ochtendmist te fotograferen. De overgang van de zomer naar de herfst brengt vaak koelere temperaturen met zich mee, wat resulteert in mistige ochtenden. Ga vroeg uit bed en zoek een plek met een mooi uitzicht, zoals een veld of een bos. Speel met compositie en perspectief om de mysterieuze sfeer van de mist vast te leggen. Wees geduldig en wacht op het perfecte moment waarop de zonnestralen door de mist breken. Dit zorgt voor prachtig licht en creëert een betoverende en mysterieuze sfeer in je foto's. 

7. Hertenbronst

In september en oktober vindt de hertenbronst plaats, een spectaculair schouwspel waarbij mannelijke herten strijden om de vrouwtjes. Het fotograferen van de hertenbronst kan een bijzondere ervaring zijn. Het is belangrijk om respectvol op afstand te blijven en de dieren niet te verstoren. Zoek naar locaties waar de bronst plaatsvindt, zoals bossen of open velden waar de herten samenkomen. Gebruik een telelens om foto's te maken zonder te dichtbij te komen. Let op de lichaamstaal van de herten en probeer hun gedrag te anticiperen. Wees geduldig en wacht op het juiste moment om momenten van strijd, paring of het brullen van de herten vast te leggen. 

8. Paarse heide

In september is heide fotograferen een prachtige ervaring! De paarse bloeiende heidevelden creëren een betoverende en sfeervolle setting. Zoek naar natuurgebieden met uitgestrekte heidevelden, zoals de Sallandse Heuvelrug  of de Veluwe. Vroeg in de ochtend of laat in de middag is het licht het mooist. Experimenteer met verschillende composities en perspectieven om de schoonheid van de heide vast te leggen. Vergeet niet om ook de details zoals wilde bloemen en insecten te fotograferen.

9. Zonneharpen

In september kun je prachtige foto's maken van zonneharpen! Zonneharpen zijn de stralen die ontstaan wanneer de zon door wolken of bomen schijnt. Het creëert een magisch effect in je foto's. Zoek naar locaties met interessante elementen waardoor de zonnestralen goed zichtbaar worden, zoals bomen, gebouwen of bergen. Speel met je compositie en belichting om de zonneharpen het beste tot hun recht te laten komen. Vroege ochtend of late middag zijn ideaal voor het beste licht. Dus pak je camera en geniet van het vastleggen van deze betoverende zonneharpen in september! 

10. Egels

Je moet een beetje geluk hebben als je ze wilt fotograferen namelijk egels. Ze zijn actief en bereiden zich voor op de winter. Plaats wat voedsel of water in je tuin (rustige en onopvallende omgeving) om egels aan te trekken. Gebruik een telelens om van een veilige afstand te fotograferen en verstoor hun natuurlijke gedrag niet. Egels spotten overdag is dus best een opgave omdat ze vaak in het donker actief worden. Mocht je egels in het donker willen gaan fotograferen, kun je proberen gebruik te maken van een externe flitser of een zaklamp om wat extra licht te creëren. Zorg ervoor dat je een camera hebt met goede mogelijkheden voor het fotograferen bij weinig licht, zoals een hogere ISO-waarde of een grotere lensopening. Wees voorzichtig en respecteer de rust van de egels terwijl je hun nachtelijke activiteiten vastlegt. Wij zouden het tenslotte ook vervelend vinden als iemand onze (avond) rust verstoord.

Ik hoop dat deze ideeën je helpen om mooie foto's te maken. 🍄 Er valt in ieder geval genoeg te fotograferen in september! 🍂🐿  Veel plezier en deel je foto's graag gerust met mij via sociaal media.🦔 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.