10 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE TIPS VOOR BEGINNERS

Prachtige landschapsfoto’s maken, wie wil dat niet! Toch? Je stapt de deur uit en eigenlijk kun je direct al aan de slag met het fotograferen van landschappen. Hoe makkelijk landschapsfotografie ook lijkt, er zijn best veel dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het fotograferen. In dit artikel geef ik je 10 landschapsfotografie tips voor beginners. 

 

1. Weet waar je wilt gaan fotograferen

Voor je kunt gaan fotograferen moet je natuurlijk eerst weten en bepalen waar je wilt fotograferen. Bij landschapsfotografie draait alles om het juiste moment. Kortom: bedenkt eerst een goed plan voor je op pad gaat want dan is de kans groter dat je thuis komt met de foto die je in gedachte had dan wanneer je spontaan er op uit trekt  en het laat afhangen van het moment. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk zeggen ze en dat begint bij weten wat je wil, hoe je het wil en vooral belangrijk op welke locatie je het wil.

 

2. Check altijd eerst de weersvoorspelling

Nog iets wat zeker tijdens je voorbereiding niet mag vergeten is het checken wat voor weer het wordt. De zon en de maan zijn nu eenmaal onze lampen en hebben daardoor enorme invloed op de foto('s) die je als landschapsfotograaf wilt maken. Maar ook hoe de lucht er op dat moment eruit ziet speelt een belangrijke rol in je foto. Een strak blauwe lucht is vaak niet interessant genoeg om te fotograferen. Hoe vervelend een regen, hagel of onweersbui ook kan zijn, vaak levert dit wel prachtige wolkenluchten op en dat zorgt net voor een extraatje in jouw foto. Controleer daarom altijd even wat de weersvoorspellingen zijn want dan weet je ook wat voor licht en lucht je op dat moment kunt verwachten.

 

3. Fotografeer vóór zonsopkomt of ná zonsondergang

Als ik ergens blij van wordt als landschapsfotograaf dan zijn het wel de zonskomsten en zonsondergangen. Dit zijn twee momenten waar je hele gave foto's kunt maken met bijzondere, gekleurde luchten. Weet op welke locatie je graag wilt fotograferen en zorg ervoor dat je een minstents een half uur van te voren op de locatie bent. Ben je veel voorbereidingstijd nodig i.v.m. statief opzetten, filters en lenzen wisselen enz. zorg er dan voor dat je nog iets eerder op de locatie bent zodat je alle rust en tijd hebt om jezelf voor te bereiden want anders ben je gewoon te laat en dat zou zonde zijn! Voor de zonsopkomst veranderd de lucht heel vaak van kleur.

 

Wanneer de zon op komt, wordt het contrast soms net wat te groot om nog echt die ene perfecte foto te maken. Je hebt hier veel minder last van als je voor de zonsopkomst foto’s maakt omdat je nog niet te veel licht hebt en de kleuren zijn gewoon een heel stuk intenser en je hebt gewoon veel meer contrast. Mocht je net als mij niet zo’n hele vroege vogel zijn, je wordt uiteindelijk beloond voor het vroege opstaan en het is echt meer dan waard! En er is niks mooiers dan de wereld en de dieren om je heen zien wakker worden. Zonsopkomsten zijn altijd magische momentjes vind ik en dat wil je gewoon niet missen. Ik kan er enorm van genieten!

 

Extra fotografietip: Golden hour en het blauwe uurtje: 

Het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang wanneer de zon gelijk staat aan de horizon begint het Golden hour , ook wel het magische uurtje genoemd. Dit moment is dus niet één keer op een dag maar twee keer! Hierdoor krijgt het landschap een magische gouden gloed door het warme licht. Echt magisch gewoon! Vaak is het een foto die gemaakt is tijdens het gouden uur, een foto met een wow-factor ongedacht wat voor soort fotografie je op dat moment doet. Maar denk niet dat dit een uur duurt want de naam Golden hour is misleidend want het is echt maar een heel erg kort moment van maar aantal minuten (kwartiertje ongeveer). Dus wil je mooie, warme, sfeervolle foto's maken blijf dan even wat langer wachten op de locatie.  

 

Het moment voor de zonsopkomst of na zonsondergang heet het blauwe uurtje, dit is ongeveer half uur/ een uur na de zonsopkomst of zonsondergang, vaak is de zon niet meer te zien. Naast de prachtige intens roze kleuren veranderd de kleur in een blauwe kleur. Dit kan prachtig zijn voor in je landschapsfoto. Net als bij Golden hour duurt het geen uur maar een kwartiertje. Tip: met de app Golden hour, weet je precies hoe laat de zon op en onder gaat, hoe laat het Golden hour begint maar ook wanneer je kunt genieten van het blauwe uurtje. super handige app dus om te gebruiken als landschapsfotograaf. 

 

4. Gebruik een statief

Velen vinden een statief best onhandig en dat hij je beperkt in je bewegingsvrijheid maar bij landschapsfotografie is hij niet onmisbaar. Als je geen ruis wilt in je foto wilt moet je werken met een lage ISO maar dat betekend dat je wel gebruik moet maken van een hogere sluitertijd en dan ben je gewoon een goed statief nodig. Ook kun je op deze manier door te spelen met je sluitertijd hele mooie effecten creëren in je foto doormiddel van beweging van water te bevriezen en wolken in je lucht uit te vegen en dit kan net een leuk extraatje zijn aan je foto dus geef het statief een kans! Nog een klein dingetje: zorg ervoor dat je gebruik maakt van een stevig statief die wel tegen een windje kan. Dit voorkomt de nodige problemen tijdens het fotograferen. Investeren in een goed statief is voor een landschapsfotograaf echt een must!

 

5. Belicht handmatig

Leuk al die automatische functies op je camera maar geloof me, handmatig belichten is makkelijker dan je denkt en werkt het aller beste bij landschapsfotografie. Je hebt zelf de volledige controle over je camera en dus ook jouw foto. Kies voor een diafragma tussen de f/8 en F/14 en zet de ISO zo laag mogelijk. Hoe hoger de ISO hoe meer ruis je krijgt en dat wil je niet hebben! Je kan beter het licht bepalen met de sluitertijd. Je hebt ook leren fietsen met vallen en opstaan, dat is ook met handmatig fotograferen. Hoe vaker je het doet, hoe meer controle je krijgt over je camera, uiteindelijk gaat het helemaal vanzelf en weet je precies welke instelling je nodig bent om welke foto te maken. Ga lekker veel fotograferen en dan komt het helemaal goed!

 

6. Gebruik al je lenzen

Vaak wordt bij landschapsfotografie groothoeklenzen gebruikt. Veel fotograven maken gebruikt van de gouden driehoek, deze bestaat uit de: 16-35mm zoomlens - 24-70mm zoomlens  en 70-200mm zoomlens. Maar mocht je deze lenzen of dit soort groothoeklenzen niet hebben, niet getreurd! Je kan namelijk voor landschapsfotografie ook prima een standaard of telelens gebruiken. Ga je hier lekker mee experimenteren. 

 

7. Zorg voor een goede compositie

Een goede compositie is een belangrijk element in de landschapsfotografie want dat kan een landschapsfoto maken of breekt. Balans, symmetrie, een goede vlakverdeling dat zorgt ervoor dat alles in de foto meedoet. Op deze manier neem je de kijker mee in je foto en is geen enkel stukje saai om te bekijken. Maar hoe pak je dat het beste aan hoor ik je nu denken. Daar is best een simpel antwoord op. Er bestaan compositieregels, die zorgen voor een goede balans, symmetrie en vlakverdeling in je foto. Door veel te oefenen met deze regels wordt je ervan zelf handiger in en veranderd je manier van kijken. Je hoeft hier dus geen talent voor te hebben, het is een kwestie van de theoriesnuiven en toepassen in de praktijk. 

 

8. Doe inspiratie op

Op internet, tijdschriften, boeken en sociaal media staan vol met prachtige landschapsfoto’s. Maak gebruik van deze bronnen door je te laten inspireren. Op deze manier ontdek je weer leuke / nieuwe locaties maar je leert ook door te kijken hoe anderen een foto hebben gemaakt. Let daarbij wel op dat je niks van een ander namaakt. Iemands foto gebruiken als inspiratie is goed maar over kopiëren is een dikke no go!

 

9. De juiste kleding en schoenen

Landschapsfotografie is nu eenmaal buiten: tempraturen en weer kunnen heel erg snel veranderen. Zorg er dus voor dat je altijd warmer aankleed als wat je denkt nodig te zijn. Hier spreekt een hele grote koukleum en geloof me er is echt niks vervelender dat je staat te vernikkelen van de kou. Op deze manier is de focus totaal weg want je denkt alleen nog maar aan hoe koud je het hebt en hoe graag je terug naar huis of de auto wilt maar ook het moment van genieten en het plezier van fotograferen is compleet weg. Kortom, moet je gewoon niet willen dus check altijd even wat voor tempratuur het wordt en stem je kleding erop af. Geldt trouwens ook voor je schoenen. Trek schoenen aan waar je goed op kunt lopen, die geen blaren of zere voeten veroorzaken maar hou ook rekening ermee dat ze vies kunnen worden door de modder.  Trek dus niet je nieuwste witte schoenen aan! Je gaat geen modeshow lopen en niemand trekt zich iets van jouw kleding of schoenen aan. Maak de juiste keuzes voor je de deur uit gaat.

 

10. Geef niet op!

Landschapsfotografie is ontzettend leuk om te doen maar het vraagt ook veel oefenen, geduld en doorzettingsvermogen. Je zult niet altijd de foto’s maken die je voor ogen had en je zult ook momenten hebben dat het compleet is mislukt. Geef dan niet op! Natuurlijk is dat even flink balen maar probeer het gewoon op een ander moment opnieuw. Van fouten kun je leren en door het veel te doen wordt je er steeds beter en handiger in. Soms ligt het niet eens aan jou of je fotografie skills maar aan het licht op dat moment, kom dan gewoon op een andere dag of tijdstip weer en misschien maak je dan wel de foto die je voor ogen had. Volhouden en doorzetten dus!

 

Vergeet vooral niet te genieten van al het moois om je heen en heb plezier in wat je doet, dat is het aller belangrijkste! Ga lekker naar buiten: experimenteren, oefenen en verdiep jezelf nog meer in deze fotografie dan komt het helemaal goed. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.